Yttre åskskydd - för säkra sjukhus.
Att undvika skador från blixtnedslag och skydda människoliv spelar en enormt viktig roll på sjukhus med sin särskilt kritiska infrastruktur. Installation av yttre åskskydd är därför obligatoriskt.
Vid planeringen ska åskskyddsklasserna för de enskilda byggnadsområdena beaktas. Operationssalar omfattar till exempel av LPL II, kontor och sovsalar av LPL III. Mer om indelning av åskskyddsklasser hittar du i standard SS EN 62305-3.
En detaljerad planering av åtgärder är nödvändig för att uppfylla alla krav för skyddet.
105325
Stödrör GFK/AI med fångspets
Stödrör GFK/AI med utlopp på sidan för stativ, inre ändförslutning och PA-fjäderelement för HVI ledning, för avskilda (isolerad) konstruktion av infångningsanordningar med fångspets.
107390
Trebensstativ
Trebensstativ (utförande fällbart) för stödrör D 50 mm med utlopp på sidan eller uppfångare D40 mm med reduceringstillbehör.
102012
Betongsockel
Betongsockel dock utan kil, för installation av trebenstativ med gängstänger M16.
819135
HVI-ledning
Högspänningsfast isolerad nerledare för att upprätthålla separationsavståndet till elektriska ledande delar enligt SS EN 62305-3 för att förhindra farliga överslag mellan delarna i det yttre åskskyddet och inre ledande delar.
253026
Adapter för HVI-ledning
Adapter för förläggning av HVI-ledning (svart) eller HVI light-ledning på platta tak. För att fästa på takhållaren typ FB.
275250
Ledningshållare HVI-ledning
Ledningshållare med skruvar- överlagring, utförande NIRO, t.ex. för väggmontering.
Den rätta vägen till yttre åskskydd för sjukhus.
Det yttre åskskyddet fungerar via infångningsanordningar, som du installerar på taket. Som namnet redan säger fångar de in direkta blixtnedslag och leder ner dem riskfritt i marken. Grunden för detta är att det yttre åskskyddsystemet är sammankopplat med jordningen och potentialutjämningen via nerledarena.
Sjukhus har mycket installerat på tak. Till detta räknas t.ex. komponenter för uppvärmning, klimat- och ventilationsteknik, utsugsschakt eller solcellsanläggningar.I syfte att optimera energihushållningen och den därmed sammanhängande utbyggnaden av solenergiproduktion minskas fria takytor ytterligare. Detta gör det svårt för elkonsulterna att placera det yttre åskskyddet enligt specifikationerna.
Kravet för dig: Mellan fånganordningarna och delande metalliska delar måste separationsavstånd ovillkorligen iakttas för att undvika gnistbildning. På grund av platsbristen på sjukhustak är det dock oftast svårt.
Lösningen: HVI-ledningar. Genom användning av dessa högspänningsbeständiga isolerade åskledare kan du försumma separationsavståndet och ändå vara säker på att blixtströmmarna avleds säkert till jordningsanläggningen. Därmed är HVI-åskskydd ett säkert och platsbesparande alternativ till konventionella åskskyddssystem.
Har du frågor om yttre
åskskydd?
Vir svarer gärna på dina frågor om yttre åskskydd. Skriv eller ring till oss på +46 708 52 57 56. Vi ser fram emot att höra från dig.
Om du har några frågor kan du också nå oss på följande e-postadress: [email protected]